PREMSA > NDP PRESENTACIÓ UPEC

01/06/2017

La UPEC abordarà el paper de les esquerres en l’actual moment de canvis

Les tretzenes jornades se celebren del 5 al 7 de juliol a l’auditori de CCOO

La Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya (UPEC) celebra entre el 5 i el 7 de juliol la seva tretzena edició sota el lema “En l’interval sorgeixen monstres”. Les jornades s’han presentat aquest dijous en una trobada en periodista, amb la presència del rector Jordi Serrano i d’altres membres de la junta directiva.

La programació de la tretzena edició de la UPEC està inspirada per la cita d’Antonio Gramsci que diu que “la crisi consisteix justament en que el vell mor i el no pot néixer, i en aquest interregne es verifiquen els fenòmens morbosos més diversos”. El manifest de la UPEC d’enguany afirma que “Aquest és el terreny de batalla que les esquerres tenim per davant. Per participar en aquesta batalla, el primer que necessitem fer les esquerres és entendre, precisament, que el vell món es mor. Cap línia d’acció de les esquerres pot estar basada en mirar el retrovisor”.

En un context polític internacional difícil per als ideals republicans de llibertat, igualtat i fraternitat, el rector Jordi Serrano assegura que, no obstant “aquest any a la UPEC estem optimistes, perquè tenim la sensació que l’hegemonia canvia de bàndol; veníem d’una època en què les idees progressistes eren mal vistes, i ara en canvi tothom malparla dels bancs”. “Alguna cosa han fet bé les esquerres a Catalunya quan el descontentament ha anat a cercar respostes en opcions progressistes i no a l’extrema dreta”, afegeix Serrano.

Durant tres dies diverses veus expertes debatran a l’auditori de CCOO sobre qüestions de futur, present i passat que preocupen a les esquerres. Els debats versaran sobre temes molt diversos, que van des de l’habitatge a la ciutat, al centenari de la Revolució Bolxevic, passant per les propostes dels feminismes actuals. Tampoc faltarà l’habitual debat entre els representants de les forces d’esquerres, que enguany aplegarà Núria Parlon (PSC), Marta Rovira (ERC), Xavier Domènech (Catalunya en Comú) i Anna Gabriel (CUP). L’obertura de les jornades serà a càrrec dels secretaris generals recentment elegits de CCOO i UGT, i el periodista Albert Om farà la conferència inaugural. El responsable de la cloenda serà el polític i economista gallec Xosé Manuel Beiras.

Durant la presentació d’aquesta edició també s’ha fet públic quines són les iniciatives guardonades amb els premis UPEC 2017. Per una banda, la plataforma On Són Les Dones, que s’ha encarregat de analitzar i denunciar la infrarepresentació de l’opinió de les dones en els mitjans de comunicació. “Des de la mateixa UPEC hem de fer un esforç, perquè els noms més coneguts sempre són homes, però hem pogut trobar dones expertes i brillants que participaran en aquesta edició, que té un programa volgudament paritari”, ha explicat Rosa Maria Puigserra, membre de la junta de la UPEC. L’altre guardonat és el Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), que fa 40 anys va convocar la primera manifestació per l’alliberament gai a Catalunya. “És un reconeixement necessari a la lluita pels drets i llibertats en un àmbit tan important com és la diversitat sexual i de gènere”, ha puntualitzat David Companyon, també de la junta.

Enguany la UPEC compta amb el suport institucional de l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, que entre altres coses han permès renovar el web upec.cat. “Hem intentat que el nou web sigui una mena d’arxiu històric de tot el que hem generat en aquests 13 anys, i per això hem fet una important tasca de recerca”, ha explicat Jordi Serrano. S’hi poden trobar programes, vídeos i ponències de les jornades d’aquests 13 anys.