Inici > Escola de dirigents

Escola de dirigents

 

Orígens

La proposta de crear una escola de dirigents neix de la voluntat de donar formació als joves dirigents d’un grup d’entitats. Després de la primera experiència, i tenint en compte el marc ideològic que abasta la UPEC, es valora la proposta de traspassar el projecte a la UPEC i ampliar el sector de treball i per tant d’incidència.

L’Escola de Dirigents, poc a poc es consolida com l’espai de formació en el qual treballen conjuntament entitats juvenils de diferents sectors i per tant de diferents ideologies, però totes amb una característica comú, proximitat als valors i a les polítiques d’esquerres.


Per què una escola de joves dirigents progressistes?

En la formació de joves dirigents haurien de constar tres elements bàsics:

  • En primer lloc, una potent formació teòrica que promogui la capacitat de reflexió teòrica i d’anàlisi de la realitat social.
  • En segon lloc, una experiència en el lideratge de projectes dinsde les organitzacions.
  • I en tercer lloc, l’exploració d’altres camins de militància més enllà del'associació, el que podríem anomenar viatge iniciàtic.


Aquesta escola de formació de dirigents està, evidentment, encarada a satisfer el primer dels elements descrits. Però és igualment evident que no descuida els altres dos, senzillament perquè aborda la formació amb voluntat de no desvincular la teoria de la pràctica, una valuosa lliçó que l'esquerra i l'associacionisme juvenil hem anat aprenent amb el temps.

Quedaria un quart element, difícil de sistematitzar: qui dirigeix ha de tenir cura de formar i acompanyar la maduració de dirigents que ens substituiran en el futur. Assumir responsabilitats és difícil. El vertigen i la sensació de soledat són habituals a l’hora d’encapçalar una organització o un projecte ambiciós, i la millor manera de superar aquests sentiments és el recolzament mutu.

Per què entenem que pot ser important participar d'aquesta trobada? Perquè l'intercanvi associatiu juvenil constitueix en si mateix una escola de militància, com es demostra i es practica en tants marcs unitaris, en l’àmbit local i nacional.

Fa falta consolidar una eina de transmissió de coneixements potent, clara, brillant, diferent, feta des de l'associacionisme d'esquerres, així com en la construcció d’espais de llibertat de la joventut progressista. Aquesta escola vol contribuir al fet que una altra manera d’entendre la vida ocupi un altre cop un paper central a Catalunya

La militància associativa, política, és un acte de profunda responsabilitat individual i col·lectiva que neix de les nostres conviccions i la nostra experiència. Ni aquesta escola ni cap manual supliran mai allò que s’aprèn fent, ben mirat, seria terrible. Aprenem fent, i és així que fem política.


Per què en el marc de la UPEC?

Perquè l'objectiu principal de la UPEC és contribuir a desenvolupar una cultura progressista i catalanista que ens ajudi a recuperar la nostra pròpia història, que ens faciliti entendre les nostres realitats, i que ens estimuli a incidir en elles per a millorar-les.

El programa docent de la UPEC té com a objectiu contribuir al desenvolupament de la cultura democràtica d’esquerres i a l’anàlisi de les polítiques aplicades, en una perspectiva estratègica d’esquerres.
L'Escola de Joves Dirigents s'emmarca en aquest doble objectiu i en la missió de la UPEC.