JORNADES 2009 > MEMÒRIA

Amb més de 400 inscrits, va obrir les portes la UPEC a la Facultat de Geografia i Història de la UB (Montalegre, 6). Fins el divendres, escriptors, economistes, sociòlegs, metges, obrers, periodistes i sindicalistes reflexionarien en debats i taules rodones al voltant de la crisi i proposarien sortides a les problemàtiques que afecten els ciutadans des d’una perspectiva
d’esquerres. El títol genèric: Més enllà de la crisi.

La Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya (UPEC) és l’hereva de les universitats per a obrers que van existir a Catalunya entre els anys 1936 i 1939. Així, almenys, s’hi va referir aquesta tarda el rector de Barcelona (UB), Dídac Ramírez, en la sessió inaugural de la cinquena edició de la universitat d’estiu de les esquerres catalanes. La bona relació entre les dues institucions es concretarà en un programa d’activitats que es desenvoluparan al llarg de tot l’any i que tindrà continuïtat.

A més, la inauguració va comptar amb la presència del primer tinent d’alcalde de Barcelona, Carles Martí; la diputada de l’Àrea d’Educació de Barcelona, Carme Garcia, i el rector de, Jordi Serrano.  Martí va reconèixer que la crisi colpejava fort a Barcelona, però va defensar les polítiques. que l’Ajuntament està fent per intentar reduir les seves conseqüències entre els ciutadans. El tinent d’alcalde va assegurar que el consistori treballa per palliar els seus efectes en les persones i les famílies amb més polítiques socials i en fórmules, com l’economia del coneixement i la recerca biomèdica, que garanteixin l’activitat econòmica.

Jordi Serrano va destacar la UPEC com a instrument de debat de les esquerres i va apuntar que és necessària una política progressista seriosa i responsable que permeti sortir de la crisi i evitar, d’aquesta manera, la tornada de l’extrema dreta i les convulsions socials. Jordi Serrano va criticar amb duresa les polítiques d’acomiadaments de les grans empreses, els astronòmics sous de molts dels seus directius i dels bancs.