[cridamenu_catala]

JORNADES 2010 > MEMÒRIA

Les VI Jornades de la UPEC van centrar el seu èxit de treball en el lema Les solucions passen per l’esquerra amb la finalitat d’establir el fil conductor que donaria continuïtat a totes les ponències que s’han centrat en quatre dies de debat a l’entorn dels següents eixos centrals: Anàlisi de l’acció de govern: L’arribada del Govern Catalanista i d’Esquerres a finals de 2003 va comportar que s’obrissin grans expectatives a Catalunya després de 23 anys d’executius conservadors, sobretot pel que fa al programa de reformes socials i també per la possibilitat de visualitzar un nou estil de governança i de fer política.

Després de set anys l’obra d’aquests governs d’esquerres comença a tenir un cert gruix, però és veritat que tan pel soroll provocat per les disfuncions internes de la coalició com pel permanent conflicte amb Madrid, arran de la l’aprovació d’un nou Estatut que volia empènyer el sistema autonòmic cap a un model més federal, han fet que tot sovint les accions que s’han portat a terme en altres àmbits com l’econòmic, el social i el cultural hagin rebut molt poca atenció per part dels mitjans.

Per això considerem necessari fer una anàlisi rigorosa i exhaustiva d’aquesta obra de govern, perquè es pugui jutjar en tota la seva amplitud i col·locar també en un context històric més enllà dels titulars de premsa puntuals o els eslògans de campanya. Epicur al segle XXI: La recerca de la societat que permeti assolir a tots els seus individus un grau de felicitat suficients ha estat sempre un dels motors de les ideologies progressistes.

Els primers teòrics del socialisme van criticar amb duresa la deshumanització que comportava la societat industrial del segle XIX i van forjar utopies alliberadores amb el mite de l’home nou. A inicis del segle XXI aquesta és encara una qüestió pendent.