[cridamenu_catala]
PREMSA > NDP CONFERÈNCIA DE CLOENDA
07/07/2017
La UPEC clou la seva 13a edició amb el crit de Xosé Manuel Beiras a la ruptura amb el règim
La Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya ha tancat aquest divendres la seva tretzena edició amb una conferència del polític i economista gallec Xosé Manuel Beiras, fundador d’ANOVA. La conferència sota el títol “Entre la ruptura democràtica i el feixisme: el procés deconstituent de la segona Restauració”, ha estat introduïda per la periodista Sara Blázquez, de Nació Digital, que ha apuntat que “els periodistes ens perdem sovint buscant les fronteres entre la nova i la vella política, i Beiras porta una llarga trajectòria trencant esquemes”.
“Estem enfrontats a un dilema entre una ruptura pròpiament dita amb el règim de la segona restauració borbònica, o la metamorfosi del feixisme”, ha començat Xosé Manuel Beiras. “En el cas de l’Estat espanyol potser en comptes de metamorfosi hauríem de parlar de metàstasi, perquè el càncer del feixisme no va ser mai erradicat”, ha afegit. El gallec lamenta que l’esquerra avui hagi renunciat a parlar de feixisme, “es parla de dreta autoritària, però cal seguir parlant de feixisme”.
A Beiras li preocupen les dinàmiques de reforma, i assegura que cal “posar la brúixola en empènyer un règim malnascut, putrefacte i oligàrquic, que ens fa súbdits i ens vol fer serfs”. En referència a la reforma de l’article 135 de la Constitució per prioritzar el pagament del dèficit, Beiras ha declarat que és un atac a la sobirania i conclou que “l’Estat espanyol no existeix, és un protectorat de l’Unió Europea”.
El fundador d’Anova ha remarcat la importància de generar aliances en aquest procés: “Ni el procés català podrà trencar els dics de contenció del poder de l’Estat si no construeix aliances amb les esquerres de l’Estat, ni les esquerres de l’Estat podran fer-ho si no se n’adonen que els processos d’autodeterminació republicans són un míssil directe contra aquests dics de contenció”.
La darrera jornada de la UPEC ha començat amb un debat sobre la Revolució Bolxevic amb motiu del seu centenari. El filòsof i editor de Sin Permiso, Toni Domènech, ha fet un repàs històric d’aquest procés revolucionari. Les historiadores Maria Cruz Santos i Soledad Bengoechea han abordat el paper de les dones en aquesta revolució, i el sindicalista Miguel Salas ha abordat la qüestió de l’autodeterminació en aquest marc.
Per cloure l’edició, la junta de la universitat ha entregat els premis UPEC d’enguany. El primer guardó ha reconegut la tasca d’On Són Les Dones, col·lectiu que analitza la presència de les dones als espais d’opinió dels mitjans de comunicació de Catalunya i en denuncia la seva absència tot demanant que es doni veu i s’escolti les dones expertes. El segon premiat ha estat el Front d’Alliberament Gai de Catalunya, que fa 40 anys, el 26 de juny de 1977, va convocar la primera manifestació per l’alliberament LGTBI de l’Estat.
Torna a veure el debat sobre la Revolució Bolxevic i la sessió de cloenda.