[cridamenu_catala]

24 i 25 de Novembre 2023
Sala 11 de la Lleialtat Santsenca, Sants
Carrer Olzinelles, 31 BARCELONA

INSCRIPCIÓ AL CURS

Arrels del Republicanisme

Error: No s'ha trobat el formulari de contacte.

Què és exactament el curs?
Un viatge. Un viatge que ens porta, dansant per la línia temporal, des de les Germanies fins a aquest nou segle XXI. Això té lloc en un enclavament territorial concret, que no és altre que el de les terres germanes de parla catalana. Es fa amb una finesa que ens parla tant de les convergències com de les particularitats de cada una d’aquestes configuracions històriques —el republicanisme, la reivindicació nacional i les esquerres— per separat. El fil republicà del qual es parteix en aquest treball és alhora un fil roig. Republicanisme, democràcia, sindicalisme i socialisme formaven un mateix espai del qual emergiren els primers intents contemporanis d’articulació sobirana i federalista o confederal, tant de Catalunya com del País Valencià i de Mallorca.

Quins autors i autores tractarem?
Des de Toni Domènech i la seva recuperació del republicanisme fins a autors com Solé Tura, Ramir Reig, Llum Sanfeliu o Josep Vicent Marqués. I també d’altres com Enzo Traverso. Fins arribar al pensament i acció dels dirigents republicans estudiats: Blasco Ibáñez, Gabriel Alomar, Abdó Terrades, Pi i Margall, Valentí Almirall, Louis-Auguste Blanqui o Emili Darder.

Quin serà l’horari i el calendari del curs?
El curs es realitzarà en dos dies. Divendres 24 de novembre a la tarda (de 16h a 18h) i dissabte 25 de novembre al matí, de 10h a 13h.

Quin serà el format?
El curs constarà de dues sessions de tres hores cadascuna, en dos dies. Els professors han plantejat dues jornades de curs on es tractin dues qüestions entrellaçades i complementàries, però diferenciades mitjançant el format de classe magistral amb torn de preguntes.

24 de novembre 16:00-17:00. Ivan Montemayor.
Somnis republicans a Mallorca. El record de les Germanies i el seu eco en el primer liberalisme exaltat. Republicanisme federal i la qüestió insular, de la Revolució gloriosa del 1868 fins a l’abril del 1931. Les relacions amb el republicanisme català i valencià: ¿quins països catalans?

24 de novembre 17:00-18:00. Xavier Calafat.
Anada i tornada: del blasquisme al valencianisme republicà. Es tractarà la profunda connexió que hi havia entre el valencianisme polític i el blasquisme i com l’un va ser causant de l’altre. S’exploren les ambivalències del País Valencià fins arribar a l’actualitat.

25 de novembre 10:00-11:30. Albert Portillo.
L’hidra del federalisme i la seva testa jacobina (1808-1873). Segons explica l’historiador Marcus Rediker, l’hidra és el monstre mitològic que als ulls de les classes dominants representava el conjunt de les classes populars. En aquesta sessió abordarem el cap republicà i jacobí d’una hidra que a Espanya era temuda pel seu caràcter «federal». En el transcurs de les lluites obreres, antiesclavistes i anticentralistes que condueixen a la Primera República (1873) veurem el sorgiment de l’hidra federal en tota la seva esplendor.

25 de novembre, 11:45-13:00. Eloi Gummà.
De l’antifranquisme al pujolisme. Es farà un recorregut per l’antifranquisme en les seves continuïtats i discontinuïtats històriques respecte a la tradició republicana i s’analitzarà el pas cap al pujolisme com una reconstrucció històrica de l’hegemonia del catalanisme conservador.

 

Com m’hi apunto?
Només cal que emplenis el formulari que pots trobar en aquesta pàgina.
Tindrà lloc a la Sala 11 de la Lleialtat Santsenca a Barcelona, Sants (carrer Olzinelles, 31).

Sobre el professor:
Xavier Calafat és politòleg per la Universitat de València i s’ha centrat en l’estudi de les tradicions polítiques i la seva connexió amb el present. És membre de Debats pel Demà i col·laborador habitual de revistes com Sin Permiso o Sobiranies. Actualment exerceix com a assessor d’En Comú Podem a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
Ivan Montemayor és doctor en Ciència Política i Dret per la Universitat de Barcelona. És membre de l’Institut Sobiranies i de Debats pel Demà. Ha investigat en àmbits com la genealogia del poder judicial, el republicanisme a Mallorca o la criminalitat empresarial.
Albert Portillo és professor en cicles formatius i doctorand en història política, comparada i social a la UAB sobre la Primera República del 1873 a Barcelona. És membre de Debats pel Demà, col·laborador de La Realitat, Viento Sur i El Salto.
Eloi Gummà és professor associat de pensament polític a la UdG i doctorand en història contemporània a la UAB amb una tesi sobre antifranquisme i pujolisme. Membre de Debats pel Demà i Sobiranies, escriu a Crític.

Cal pagar per inscriure’s?
No, és totalment gratuït.