[cridamenu_catala]

Ponència: Estat laic i església catòlica (2008)

Autor: Xavier Pedrós i Cortasa

Assessorament lingüístic: Mar Olivé
Disseny coberta: Xavier Badenes
Fotografia coberta: Jordi Serrano
Idea original: Jordi Serrano
Direcció de la col.lecció: Judith Calabria i Luis Juberías

Estat laic i església catòlica

Abans d’iniciar l’exposició, voldria dir-vos que sóc militant de la GOAC-HOAC, un moviment de cristians i cristianes compromesos en el món obrer, que estem presents en les diverses organitzacions sindicals, polítiques i socials de la classe obrera i les classes populars. Treballem per una
Església compromesa amb la classe obrera i els empobrits de la terra. Amb molts altres companys i companyes de procedències ideològiques diverses, compartim vida, lluita i compromís. La HOAC, creada l’any 1946, va tenir un important paper en la lluita antifranquista.

Estem assistint a una dura confrontació impulsada per la dreta política i per un sector de l’església catòlica ultraconservadora, liderada per un gran nombre de Estat laic i església catòlica bisbes, respecte a diversos temes que venen a qüestionar el model d’estat laic. Així ho demostren la seva oposició aferrissada al Govern socialista, la seva aliança amb el PP i la seva croada contra determinades lleis adoptades en la legislatura anterior, com la del matrimoni homosexual, la de Memòria Històrica, la d’Educació per a la Ciutadania, l’ampliació del divorci o la LOE (…)