La XV edició de la UPEC ja està a punt! Les jornades d’enguany que, tal com pots veure en el cartell d’aquest any, porta per lema: “El futur és un país estrany”, lema construït a partir d’un text que hem manllevat al mestre d’historiadors, Josep Fontana, al qual la UPEC retrà un homenatge en aquesta edició. Durant aquestes jornades també intentarem innovar una mica en els formats.

Una part dels debats girarà al voltant de les identitats, un mot que cal declinar en plural ja sigui quan parlem de classe o de gènere i que viu també a la cruïlla dels cossos, els sentiments i la política; les identitats es construeixen per acumulació i no per exclusió. El cert, però, és que tot i que els perímetres de les classes semblen difuminar-se en interès de la dreta neoliberal, en realitat són més reals que mai i les desigualtats socials que es generen més sagnants que mai. També parlarem del darrer cicle electoral, les conseqüències del judici als presos independentistes i dibuixarem futurs imperfectes sobre les diferents propostes per a Catalunya i l’Estat.
A la inauguració ens acompanyaran els secretaris generals de CCOO i UGT, Javier Pacheco i Camil Ros, i les persones representants de l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona.

La conferència inaugural, “La Justícia, entre Turquia i Dinamarca”, anirà a càrrec d’Andrès Garcia, advocat i membre d’Iridia, Centre per a la Defensa dels Drets Humans, i la conferència de cloenda, “La Cultura, la primera de les sobiranies”, serà impartida per Pere Camps, activista cultural i director del BarnaSants.

Reserveu-vos les agendes! Aquest any les Jornades de la UPEC seran el 3, 4 i 5 de juliol de 2019 a la Sala d’Actes de la seu de CC OO a la Via Laietana, 16 de Barcelona.

Aquest any la UPEC ha editat el llibre de Raül Aguilar: “Ángeles López de Ayala. Republicana revolucionària, lliurepensadora, anticlerical, maçona i feminista. (1858-1926)” que serà obsequiat a totes les persones assistents, juntament amb el cartell de l’edició d’enguany.

Consulta el programa complet

09:30
10:00
10:30
11:00
11:30
12:00
12:30
13:00
13:30
14:00
Dimecres 3
Dimecres 3
09:30 - 11:30
<h6 class=esdevenimentTime>INAUGURACIÓ</h6><br/> <span class=esdevenimentTime>Javier Pacheco.</span> Secretari general de CCOO. <br/> <span class=esdevenimentTime>Camil Ros.</span> Secretari general de la UGT.<br/> <span class=esdevenimentTime>Joan Subirats.</span> Primer Tinent d’Alcaldia de Cultura, Educació i Participació.<br/> <span class=esdevenimentTime>Oriol Lladó.</span> Diputat Delegat de Cultura. Diputació de Barcelona. <br/> <span class=esdevenimentTime>Jordi Serrano.</span> Rector de la UPEC.<br/><br/> <h6 class=esdevenimentTime>CONFERÈNCIA INAUGURAL<br/> “LA JUSTÍCIA, ENTRE TURQUIA I DINAMARCA”</h6><br/> <span class=esdevenimentTime>Andrès Garcia Berrio. </span> Advocat. Membre d’Irídia, Centre per a la Defensa dels Drets Humans.

INAUGURACIÓ

Javier Pacheco. Secretari general de CCOO.
Camil Ros. Secretari general de la UGT.
Joan Subirats. Primer Tinent d’Alcaldia de Cultura, Educació i Participació.
Oriol Lladó. Diputat Delegat de Cultura. Diputació de Barcelona.
Jordi Serrano. Rector de la UPEC.

CONFERÈNCIA INAUGURAL
“LA JUSTÍCIA, ENTRE TURQUIA I DINAMARCA”

Andrès Garcia Berrio. Advocat. Membre d’Irídia, Centre per a la Defensa dels Drets Humans.

Descans
11:30 - 12:00

Descans
11:30 - 12:00

Descans
11:30 - 12:00

12:00 - 14:00
<h6 class=esdevenimentTime>DIBUIXANT FUTURS IMPERFECTES</h6><br/><br/> <span class=esdevenimentTime>La proposta federalista</span> <br/> <span class=esdevenimentTime>Joan Botella.</span> Catedràtic de Ciència Política de la UAB.<br/><br/> <span class=esdevenimentTime>La proposta independentista</span> <br/> <span class=esdevenimentTime>Joan Manuel Tresserras.</span> Exconseller de Cultura de la Generalitat. President de la Fundació Irla.<br/><br/> <span class=esdevenimentTime>La proposta confederal </span> <BR/> <span class=esdevenimentTime>Gemma Ubasart. </span> Doctora en Ciència Política per la UAB. <br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Modera: </span> Carla Turró (<i>Cadena SER</i>).

DIBUIXANT FUTURS IMPERFECTES


La proposta federalista
Joan Botella. Catedràtic de Ciència Política de la UAB.

La proposta independentista
Joan Manuel Tresserras. Exconseller de Cultura de la Generalitat. President de la Fundació Irla.

La proposta confederal
Gemma Ubasart. Doctora en Ciència Política per la UAB.

Modera: Carla Turró (Cadena SER).

Dijous 4
Dijous 4
09:30 - 11:30
<h6 class=esdevenimentTime>IDENTITAT I CLASSE SOCIAL</h6><br/> <span class=esdevenimentTime>Daniel Bernabé.</span> Escriptor i periodista.<br/> <span class=esdevenimentTime>Sara Cuentas. </span>Periodista i investigadora feminista. <br/> <span class=esdevenimentTime>Gala Pin. </span>Activista i llicenciada en Filosofia. Exregidora a l’Ajuntament de Barcelona. <br/><br/><span class=esdevenimentTime>Modera: </span>Jesús Rodríguez (<i>La Directa</i>).

IDENTITAT I CLASSE SOCIAL

Daniel Bernabé. Escriptor i periodista.
Sara Cuentas. Periodista i investigadora feminista.
Gala Pin. Activista i llicenciada en Filosofia. Exregidora a l’Ajuntament de Barcelona.

Modera: Jesús Rodríguez (La Directa).

Descans
11:30 - 12:00

Descans
11:30 - 12:00

Descans
11:30 - 12:00

12:00 - 14:00
<h6 class=esdevenimentTime>CONSEQÜÈNCIES D’UN JUDICI HISTÒRIC</h6><br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Patricia López.</span> Periodista especialitzada en investigació. (<i>Público</i>).<br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Elisa Beni.</span> Periodista i escriptora. (<i>eldiario.es</i>).<br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Joan J. Queralt.</span> Catedràtic de Dret Penal de la UB. <br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Modera:</span> David Miró (<i>Ara</i>).

CONSEQÜÈNCIES D’UN JUDICI HISTÒRIC


Patricia López. Periodista especialitzada en investigació. (Público).

Elisa Beni. Periodista i escriptora. (eldiario.es).

Joan J. Queralt. Catedràtic de Dret Penal de la UB.

Modera: David Miró (Ara).

Divendres 5
Divendres 5
09:30 - 11:30
<h6 class=esdevenimentTime>LES ESQUERRES EN UN PAÍS ESTRANY</h6><br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Miquel Iceta. </span>Primer secretari del PSC. Diputat al Parlament.<br/> <span class=esdevenimentTime>Gabriel Rufián.</span> Diputat per ERC-Sobiranistes al Congrés dels Diputats.<br/> <span class=esdevenimentTime>Jéssica Albiach. </span>Diputada al Parlament per Catalunya en Comú Podem.<br/> <span class=esdevenimentTime>Maria Sirvent. </span>Diputada al Parlament per la CUP.<br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Modera:</span> Sara González (<i>Nació Digital</i>).

LES ESQUERRES EN UN PAÍS ESTRANY


Miquel Iceta. Primer secretari del PSC. Diputat al Parlament.
Gabriel Rufián. Diputat per ERC-Sobiranistes al Congrés dels Diputats.
Jéssica Albiach. Diputada al Parlament per Catalunya en Comú Podem.
Maria Sirvent. Diputada al Parlament per la CUP.

Modera: Sara González (Nació Digital).

Descans
11:30 - 12:00

12:00 - 14:00
<h6 class=esdevenimentTime>CONFERÈNCIA DE CLOENDA</h6><br/> <span class=esdevenimentTime>“LA CULTURA, LA PRIMERA DE LES SOBIRANIES”</span><br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Pere Camps. </span>Activista cultural i director del “BarnaSants” en un diàleg amb elperiodista <span class=esdevenimentTime>Roger Palà.</span> Amb l’actuació de la “Banda Obrera del Poble”. <br/><br/> <span class=esdevenimentTime>PREMIS UPEC</span><br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Plataforma unitària contra les Violències de Gènere </span><br/> <span class=esdevenimentTime>Lluís Martí Bielsa.</span> Fundador de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme.

CONFERÈNCIA DE CLOENDA

“LA CULTURA, LA PRIMERA DE LES SOBIRANIES”

Pere Camps. Activista cultural i director del “BarnaSants” en un diàleg amb elperiodista Roger Palà. Amb l’actuació de la “Banda Obrera del Poble”.

PREMIS UPEC

Plataforma unitària contra les Violències de Gènere
Lluís Martí Bielsa. Fundador de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme.


16:00
16:30
17:00
17:30
18:00
18:30
19:00
19:30
20:00
Dimecres 3
Dimecres 3
Descans
16:00 - 16:30

16:00 - 16:30
Descans

Descans

16:00 - 18:00
<h6 class=esdevenimentTime>COS, SENTIMENTS I POLÍTICA</h6><br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Miquel Missé.</span> Sociòleg i escriptor,activista pels drets del col·lectiu trans. <br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Kim Jordan.</span> Llicenciada en Ball i Sociologia per la Universitat de Las Vegas.<br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Antonio Centeno.</span> Activista social, membre de l’Oficina de Vida Independent de Barcelona i responsable del projecte asistenciasexual.org <br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Modera:</span> Laura Aznar (<i>Crític</i>).

COS, SENTIMENTS I POLÍTICA


Miquel Missé. Sociòleg i escriptor,activista pels drets del col·lectiu trans.

Kim Jordan. Llicenciada en Ball i Sociologia per la Universitat de Las Vegas.

Antonio Centeno. Activista social, membre de l’Oficina de Vida Independent de Barcelona i responsable del projecte asistenciasexual.org

Modera: Laura Aznar (Crític).

16:00 - 18:00
<h6 class=esdevenimentTime>COS, SENTIMENTS I POLÍTICA</h6> <br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Miquel Missé.</span> Sociòleg i escriptor,activista pels drets del col·lectiu trans. <br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Kim Jordan.</span> Llicenciada en Ball i Sociologia per la Universitat de Las Vegas. <br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Antonio Centeno.</span> Activista social, membre de l’Oficina de Vida Independent de Barcelona i responsable del projecte asistenciasexual.org <br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Modera:</span> Laura Aznar (<i>Crític</i>).

COS, SENTIMENTS I POLÍTICA


Miquel Missé. Sociòleg i escriptor,activista pels drets del col·lectiu trans.

Kim Jordan. Llicenciada en Ball i Sociologia per la Universitat de Las Vegas.

Antonio Centeno. Activista social, membre de l’Oficina de Vida Independent de Barcelona i responsable del projecte asistenciasexual.org

Modera: Laura Aznar (Crític).

Descans
18:00 - 18:30
Descans

Descans

18:00 - 18:30
Descans

Descans

18:30 - 20:00
<h6 class=esdevenimentTime>HOMENATGE A JOSEP FONTANA</h6> <br/><br/> Conduït per <span class=esdevenimentTime>Xavier Domènech</span>, historiador i professor a la UAB, i <span class=esdevenimentTime>Carmen Esteban</span>, directora d’Editorial Crítica. <br/><br/> L’Homenatge tindrà tres blocs i comptarà amb el testimoni gravat de: <br/><br/> Historiografia amb <span class=esdevenimentTime>Borja de Riquer</span>, <span class=esdevenimentTime>Gonzalo Pontón</span> i <span class=esdevenimentTime>Mercè Renom</span>. <br/><br/> Mestratge amb <span class=esdevenimentTime>Gemma Tribó</span>,<span class=esdevenimentTime> Jaume Claret</span> i <span class=esdevenimentTime>Juan Andrade</span>. <br/><br/> Compromís amb <span class=esdevenimentTime>Anna Sallés</span>, <span class=esdevenimentTime>Quim Sempere</span> i <span class=esdevenimentTime>Jordi Serrano</span>. <br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Modera:</span> Laura Rosel. Periodista.

HOMENATGE A JOSEP FONTANA


Conduït per Xavier Domènech, historiador i professor a la UAB, i Carmen Esteban, directora d’Editorial Crítica.

L’Homenatge tindrà tres blocs i comptarà amb el testimoni gravat de:

Historiografia amb Borja de Riquer, Gonzalo Pontón i Mercè Renom.

Mestratge amb Gemma Tribó, Jaume Claret i Juan Andrade.

Compromís amb Anna Sallés, Quim Sempere i Jordi Serrano.

Modera: Laura Rosel. Periodista.

Dijous 4
Dijous 4
16:00 - 18:00
<h6 class=esdevenimentTime>EL FUTUR SEMPRE ARRIBA AVIAT</h6><br/><br/> <span class=esdevenimentTime>ANÀLISI DEL CICLE ELECTORAL</span><br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Helena Castellà.</span> Politòloga. Llicenciada en Ciències Polítiques.<br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Quim Arrufat.</span> Professor de Ciència Política a la UB. Exdiputat al Parlament de Catalunya. <br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Modera:</span> Emma Ansola (El Punt Avui).

EL FUTUR SEMPRE ARRIBA AVIAT


ANÀLISI DEL CICLE ELECTORAL

Helena Castellà. Politòloga. Llicenciada en Ciències Polítiques.

Quim Arrufat. Professor de Ciència Política a la UB. Exdiputat al Parlament de Catalunya.

Modera: Emma Ansola (El Punt Avui).

16:00 - 18:00
<h6 class=esdevenimentTime>EL FUTUR SEMPRE ARRIBA AVIAT</h6><br/><br/> <span class=esdevenimentTime>ANÀLISI DEL CICLE ELECTORAL</span> <br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Helena Castellà.</span> Politòloga. Llicenciada en Ciències Polítiques. <br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Quim Arrufat. </span> Professor de Ciència Política a la UB. Exdiputat al Parlament de Catalunya. <br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Jordi Mir.</span> Centre d’Estudis sobre Moviments Socials de la UPF. <br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Modera:</span> Emma Ansola (<i>El Punt Avui</i>).

EL FUTUR SEMPRE ARRIBA AVIAT


ANÀLISI DEL CICLE ELECTORAL

Helena Castellà. Politòloga. Llicenciada en Ciències Polítiques.

Quim Arrufat. Professor de Ciència Política a la UB. Exdiputat al Parlament de Catalunya.

Jordi Mir. Centre d’Estudis sobre Moviments Socials de la UPF.

Modera: Emma Ansola (El Punt Avui).

18:00 - 18:30
Descans

Descans

18:30 - 20:00
<h6 class=esdevenimentTime>RACISME QUOTIDIÀ</h6><br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Silvia Agüero. </span> Activista gitana i feminista. Promotora del moviment “La revolución de las rosas”. <br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Mimunt Hamido.</span> Activista amazigh espanyola i laica. Membre de Mediterráneo Sur. Autora del blog “No Nos Taparán”.<br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Míriam Hatibi.</span> Activista. Consultora de comunicació. <br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Modera:</span> Helena López (<i>El Periódico</i>).<br/><br/>

RACISME QUOTIDIÀ


Silvia Agüero. Activista gitana i feminista. Promotora del moviment “La revolución de las rosas”.

Mimunt Hamido. Activista amazigh espanyola i laica. Membre de Mediterráneo Sur. Autora del blog “No Nos Taparán”.

Míriam Hatibi. Activista. Consultora de comunicació.

Modera: Helena López (El Periódico).

Divendres 5
Divendres 5