[cridamenu_catala]

Ponència: “La xarxa, nova via de resistència

Autor: Ferran Espada
Director d’El Punt–Barcelona. Conferenciant al cicle “Experiència de Periodista” a Caixa Tarragona.

“La xarxa, nova via de resistència

1. Les xarxes socials són un fenomen social que no es pot menysprear en l’anàlisi sociològica i política de la nostra era. Per què:

a) Perquè són un fenomen comunicatiu que incideix sobre la ciutadania, i sobre la construcció d’una reflexió col·lectiva. És a dir, incideix sobre la realitat sociològica i la modifica.

b) En sociologia, les xarxes socials són un concepte anterior a Facebook i companyia. Les xarxes socials sempre han estat molt importants en la formulació de projectes polítics i resistències cíviques. L’organització en entitats, des dels més paternalistes com els cors de Clavé als més revolucionaris com les Herrikotavernes del País Basc, o per mitjà de grups de tota mena, han estat sempre xarxes socials importants per difondre i articular projectes polítics i canvis sociològics. Per exemple, la dreta espanyolista valenciana ha aconseguit capgirar la situació d’un País Valencià que era eminentment d’esquerres i valencianista gràcies, en bona part, a l’apoderament i la utilització d’una gran xarxa social (…)