[cridamenu_catala]

JORNADES 2020 > MEMÒRIA

La crisi econòmica s’ha sumat aquest any i de forma dramàtica els efectes sobre la salut del Covid-19 i la repercussió brutal sobre l’economia i la qualitat de vida de les classes populars. Els discursos de la por, les retallades de les llibertats son perills cada dia més evidents. Tot plegat, una situació que reforça la necessitat de mantenir i vetllar pels espais de debat i reflexió plural com el que representa la UPEC. La Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya, des dels seus inicis, ha estat un dels pocs espais on ha quedat reflectida aquesta pluralitat de l’esquerra, però, alhora, ha estat un espai d’unitat i propostes de futur. La qualitat dels programes de totes les jornades és una mostra de la importància de mantenir viva no només la relació entre els sectors progressistes i d’esquerres del país, sinó també la relació amb els sectors progressistes i d’esquerres d’altres països, que han viscut processos com el que actualment viu Catalunya, des de la vessant política, cultural i/o social, perquè les polítiques de progrés abasten un ampli ventall de sectors i iniciatives, que enriqueixen el programa de debat i acció.

Aquest any ha estat de ben segur l’any més complicat en la història de la UPEC i en la que més feina hem tingut. Vam convocar les jornades pel juliol i les van haver de desmuntar per raons evidents.

Les jornades d’enguany a la fi, s’han dividit en dues parts, per una banda “La universitat confinada” i per altra part les jornades en el format de tres dies habitual però al novembre que van tenir com a lema: “Ells són pocs, nosaltres som moltes” lema construït i adaptat a partir d’un poema que vam conèixer de la mà de Jeremy Corbyn quan el cita de memòria en un festival Folk Rock de Glastonbury el 2017.

Aixequeu-vos com Lleons després del somni
En número invencible
Llanceu les vostres cadenes a terra com una rosada
Que mentre dormíeu va caure sobre vosaltres
Vosaltres sou molts, ells pocs

És un fragment del vers “La máscara de la anarquía” al llibre La necesidad del ateísme y altres escrits de combat del revolucionari anglès Percy Bisshe Shelley marit de Mary Godwin autora de Frankenstein

El cartell. Aquest any estrany hem tingut l’honor de comptar amb Joan-Pere Viladecans en la creació de la imatge gràfica. Un dels nostres somnis s’ha fet realitat. Es tracta d’una imatge punyent, potent, com un cop de puny directe a les nostres consciències que crea un gran impacte visual. Formes en representació d’òvuls, entre la vida, vermell, i la mort, negre. En realitat descriu l’essència de la vida. Tot l’agraïment de la UPEC a un dels nostres més significats artistes.

Una innovació d’aquest any és el tipus de manifest, normalment els fèiem més de conjuntura, ara hem decidit fer-los ideològics, el de 2020 tenia com a títol “En defensa de la raó, contra el relativisme postmodern” molt adient als dies que vivim i que ha tingut molt bona acollida.
Un gran salt tecnològic. “La universitat confinada” del juny i juliol ha suposat un salt tecnològic impressionant. Per primera vegada fèiem activitats íntegrament on line, volem destacar la qualitat de la realització, molt superior a la major part de referents i la qualitat en els continguts. Volem destacar per la seva complexitat, oportunitat i dificultat que vam comptar a més dels debats amb una entrevista al dia 3 de juliol a les 12 hores titulada “L’esquerra nord-americana davant Trump i la pandèmia” amb Bhaskar Sunkara de la Bernie Sanders Campaign i director de la revista Jacobin. Entrevistat per Vicenç Sanclemente, director de Ràdio 4 de RNE i subtitulat.
I un llibre: “Ramon Xaudaró. Ideòleg i màrtir de la via republicana cap a la democràcia”. En la línia de recuperar als nostres “nostres” rebels primitius vam recuperar Abdò Terrades, Narcís Monturiol, Angels López de Ayala i ara Ramon Xaudaró.