JORNADES 2021 > MEMÒRIA

El principal objectiu de les Jornades de la UPEC és ser un mirall del canvi: un referent de la importància de treballar per la unitat de les esquerres transformadores que han de trobar en la suma d’esforços l’equilibri per avançar, un altaveu dels debats que preocupen les classes populars i una porta d’entrada dels debats i els avenços d’altres sectors en els quals les esquerres progressistes catalanes busquin els seus referents. Aquest any és el segon que les jornades de la UPEC es fan en unes condicions molt adverses per les circumstàncies de tots conegudes dels confinaments en els seus diversos estadis, i de les restriccions de tota mena. Tot i això hem continuat treballant en la mateixa línia però impulsant encara més totes les tecnologies que posin a l’abast les iniciatives de l’entitat, a pesar de totes les dificultats. Al final, la primera activitat “El Temps de les cireres. 150 anys de la Comuna de París” es va fer poder fer de manera presencial amb una tercera part d’aforament al CCCB i amb totes les precaucions i controls que generen els protocols abans i després de les jornades. Segurament van ser de les primeres activitats d’aquest tipus que es van celebrar a Barcelona. Aquests condicionants i les incerteses que teníem en la programació han fet tensionar molt la petita estructura de la UPEC.

El programa d’activitats per al 2021 va constar de dues propostes:

“El Temps de les cireres. 150 anys de la Comuna de París”

Una jornada amb tres sessions on es va contribuir modestament a la memòria i a la posada en valor d’aquesta revolució en una sola ciutat tan peculiar com rellevant per a la història d’Europa. Va tenir lloc el 12 de maig al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona – CCCB. Per la qualitat dels ponents, és segurament l’activitat amb més nivell acadèmic de les que ha realitzat mai la UPEC. A més, va ser l’única activitat dedicada a aquesta gran efemèride a tot l’Estat espanyol.

XVII Jornades UPEC

Les jornades pròpiament dites. Aquest any 2021 les jornades van tenir, com cada any, molts elements, però una gran part va girar a l’entorn de les tecnologies en el món de les vides personals, laborals, socials i polítiques.

El lema d’enguany és: “L’essencial és invisible als ulls. Realitat social i món virtual”. La primera part de la frase pertany a Antoine de Saint-Exupéry. Explica o ens remet a la programació, que té a veure amb els límits de la tecnologia i la sociabilitat. Els debats en relació amb el que és essencial i al que no ho és:

Entre el rei Ludd i el tecnooptimisme
Nous debats en la generació Z
L’economia de trilers
Atrapats en els videojocs i les xarxes?
Món virtual, món real

Les sessions es van retransmetre per streaming i es van realitzar els dies 30 de juny, 1 i 2 de juliol a la Sala d’Actes de la seu de CC OO de Catalunya.

Aquest any, i com ja comença a ser tradició, fem l’ofrena als participants d’una plaquette especial. Per la raó que l’any passat no va ser presencial, no els vam poder donar la plaquette de Ramon Xaudaró. Per això aquest any hem donat la de l’any anterior i hem penjat la nova plaquette, en aquest cas de Teresa Claramunt, una de les precursores del feminisme català.

També vam elaborar i editar un manifest al qual hem donat, en el camí iniciat el 2020, un caràcter més ideològic i l’hem lliurat als participants. El seu títol és “El fil subversiu de la república democràtica” i inicialment vam encarregar-lo al professor de la UB David Casassas.

El cartell de l’artista Arnal Ballester manté els colors de la UPEC i alhora reflecteix l’ànima de la proposta que l’essencial és invisible als ulls.

Pel que fa als participants, podem dir que a les jornades del “Temps de les cireres” van tenir el màxim de capacitat que era possible, 320 assistents, i a les jornades de juliol aproximadament unes 1.200. Hi havia limitacions d’un terç de l’aforament a la seu de CC OO. És a dir, hem tingut una 90% de participació amb relació als anys anteriors. Ateses les limitacions dels aforaments en ambdós espais i la gran por de la gent aquells dies, la UPEC es mostra molt satisfeta pels resultats obtinguts.