[cridamenu_catala]

JORNADES 2022 > MEMÒRIA

Les jornades pròpiament són el cor de les activitats de la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya. Aquest any 2022 les jornades van tenir, com cada any, molts elements, però una gran part va girar a l’entorn de les utopies en els diversos camps on aquestes es plasmen, així com la seva cara contrària en les distopies.

El lema d’enguany fou: “Sota el present hi ha sempre el futur”. L’argamassa temàtica d’aquesta divuitena edició UPEC Catalunya ha sigut la possibilitat del pensament utòpic, l’opció d’obrir nous horitzons en aquest “No future” neoliberal. En aquest impuls hem organitzat una sèrie de ponències, conferències, diàlegs i actes.

Per fer-ho hem comptat amb persones com Marc Giró, Sergi Raventós, Juana Dolores o Héctor Tejero, sobre temes que han pivotat entorn de la utopia i l’economia, la imaginació política i militant, la catalanitat al segle XXI o la qüestió de futur per excel·lència del nostre present que és la crisi ecològica i energètica que vivim i patim.
Les sessions es van retransmetre per streaming i es van realitzar els dies 29 i 30 de juny i l’1 de juliol a la Sala Brigades Internacionals de la seu d’UGT de Catalunya.

Aquest any, i és ja una tradició, vam fer l’ofrena als participants d’una plaquette especial. Ja l’any passat vam poder obsequiar als ponents i assistents amb el llibre de Teresa Claramunt, una de les precursores del feminisme català, i aquest any ho hem fet amb la de Mercè Núñez Targa, catalana represaliada als camps de concentració nazis.
També vam elaborar i editar un manifest al qual hem donat, en el camí iniciat el 2020, un caràcter més ideològic i l’hem lliurat als participants. El seu títol fou “Les utopies del passat, les llibertats del present. Les utopies del present, les llibertats del futur”. Se’n va encarregar al professor Jordi Mir.

Pel que fa als participants, podem dir que la participació va assolir una assistència de més de 1.300 persones i ens van poder seguir per streaming aproximadament unes 5.500.

Aquest any significa la represa, tot i que al juliol encara hi havia por al virus. Esperem que els nous reptes plantejats signifiquin el retorn a la normalitat i permetin planificar i construir les jornades i les activitats sense les dificultats i incerteses dels anys anteriors. Ha estat molt significatiu l’augment de la participació de joves, cosa que significa que participen més joves a la UPEC que el percentatge de joves en la societat catalana. Va ser un repte de fa cinc anys que va ser interromput per la pandèmia i que ara hem assolit.