[cridamenu_catala]
APRENENTATGES DE LA COVID-19
Des de la medicina i la sociologia.
Joan Benach, catedràtic de Sociologia (Dep. Ciències Polítiques i Socials, UPF); Dtor. Grup Recerca Desigualtats en Salut (Greds-Emconet).
Des del periodisme.
Milagros Pérez Oliva, periodista.
Des de la filosofia.
Jordi Mundó, professor titular de Filosofi a Moral de la Universitat de Barcelona.
Des de les institucions.
Sara Berbel, gerent municipal de l’Ajuntament de Barcelona.
Autora: Sara Berbel, gerent municipal de l’Ajuntament de Barcelona.
APRENENTATGES DE LA COVID-19
Bon dia.
La meva intervenció d’avui serà, lògicament, subjectiva, perquè explicaré el que he après de l’afrontament de les crisis des d’una institució local i, especialment, aquesta inesperada crisi covid-19, tot i que ho faré amb l’expectativa que serveixi per poder compartir amb els aprenentatges que heu tingut les persones que ens escolteu des d’altres institucions. I tindrà una part de relat o crònica inevitable ja que parlem d’un passat recent que encara no ha finalitzat perquè, lamentablement, estem en el camí.
No sabeu quantes vegades he recordat aquests dies el fenomen VICA (entorns de volatilitat, incertesa, complexitat i ambigüitat que va encunyar l’Acadèmia de l’Armada nord-americana durant la guerra freda i que hem recuperat els últims anys per al management) però també la famosa modernitat líquida de Bauman.
Estat fluid i volàtil, incertesa per la vertiginosa rapidesa dels canvis… Perquè si a alguna cosa ens ha conduït aquesta crisi ha estat a unes situacions d’incertesa i complexitat enormes en mobilitat constant. Qui no s’hagi equivocat és perquè no ha hagut de prendre decisions, deia amb molt bon criteri el consultor Xavier Marcet en un article fa uns dies.
El meu equip i jo mateixa hem tractat d’actuar i fer-ho d’una forma innovadora, diferenciant-nos de l’afrontament de la crisi d’altres èpoques i altres governs…