[cridamenu_catala]

20 i 21 d’ OCTUBRE 2023
Sala 11 de la Lleialtat Santsenca a Barcelona, Sants.
Carrer Olzinelles, 31 BARCELONA

INSCRIPCIÓ AL CURS

Una mirada femenina a les escletxes de la modernitat: Marxisme, Psicoanàlisi, Existencialisme

Moltes gràcies

AFORAMENT EXHAURIT!!

Què és exactament el curs?
Un recorregut per la història del pensament filosòfic de l’època contemporània, a través d’una perspectiva femenina, posant el focus en els aspectes de la relació de l’individu i la societat en la modernitat. En aquesta tensió és on entendrem que apareixen les diverses escoles de pensament que tractarem introductòriament en aquest curs. Les tradicions de pensament que entendrem que sorgeixen d’aquesta contradicció seran, entre d’altres, el marxisme, la psicoanàlisi o l’existencialisme i aquests seran els enfocaments que predominaran en aquest curs.

Quins autors i autores tractarem?
En el llistat d’autores i autors apareixeran idees d’Eleanor Marx, Rosa Luxemburg, Aleksandra Kollontai, Sabina Spielrein, Lou Andreas-Salomé, Anna Freud, Hannah Arendt, Simone de Beauvoir, Simone Weil o María Zambrano.

Quin serà l’horari i el calendari del curs?
El curs es realitzarà en dos dies. Divendres 20 d’octubre a la tarda (de 16h a 19h) i dissabte 21 d’octubre al matí, de 10h a 13h.

Quin serà el format?
El curs constarà de dues sessions de tres hores cadascuna, amb una pausa entremig. El professor Joaquim Fradera ha plantejat dues jornades de curs on es tractin dues qüestions entrellaçades i complementaries, però diferenciades.
20 d’octubre, 16:00-17:30. ELEANOR MARX. Els marxismes. També parlo de les altres dues germanes, de la mare, esposa de Karl, etc. Però el personatge estrella és ELEANOR.

20 d’octubre, 17:45-19:00. SABINA SPIELREIN. El corrent psicoanalític. I també esmentaré Lou Andreas-Salomé, Anna Freud, Melanie Klein, etc. Sabina Splerein té l’avantatge que fou una cruïlla entre la psicoanàlisi de Freud i la de Jung, en part sintetitzant-los i en part avançant-se als dos.

21 d’octubre, 10:00-11:30. HANNAH ARENDT, amb qui dialogarem des de Simone de Beauvoir a Rosa Luxemburg, biografiada per Arendt, etc. Els totalitarismes des de mirades existencials que accentuen la llibertat.

21 d’octubre, 11:45-13:00. MARÍA ZAMBRANO, per reflexionar des de l’experiència del drama dels intel·lectuals espanyols, la guerra d’Espanya, d’Ortega a Machado passant per Unamuno, Rosa Chacel, Edith Stein, Simone Weil, Ayn Rand, Helene von Druskowitz, etc. Cruïlla de corrents, llums i ombres dels liberalismes, dels marxismes, dels positivismes i dels existencialismes.

 

Com m’hi apunto?
Només cal que emplenis el formulari que pots trobar en aquesta pàgina.
Tindrà lloc a la Sala 11 de la Lleialtat Santsenca a Barcelona, Sants (carrer Olzinelles, 31).

Sobre el professor:
Joaquim Fradera és llicenciat en Filosofia i en Dret per la Universitat de Barcelona. Ha estat professor de filosofia en instituts de Cardedeu, Canovelles i Sant Celoni, i actualment imparteix classes a la Universitat Popular de Granollers. Té també formació en piano i solfeig pel Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona i ha fet estades d’estudis a ciutats com Dresden, Berlín i Hamburg.

Cal pagar per inscriure’s?
No, és totalment gratuït.