PREMSA > INAUGURACIÓ

05/06/2017

La UPEC reflexiona sobre quins són els monstres que sorgeixen en l’actual moment de canvis

La tretzena edició de la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya s’ha posat en marxa amb reflex
ions sobre el lema d’enguany, “En l’interval sorgeixen monstres”. Javier Pacheco, secretari general de CCOO, que acull aquesta edició de la UPEC, ha fet una crida a l’esquerra per dir que “és ara on podem intervenir, és ara on tenim les oportunitats, no només de que sorgeixin els monstres, cal articular el discurs”. “El poder ha desmantellat la necessitat d’establir les regles de l’economia real, que és la que permet repartir la riquesa, perquè puguin seguir acumulant, i ho han fet intentant afeblir el marc democràtic de la nostra societat”, ha afegit.

Per Camil Ros, secretari general d’UGT, cal preguntar-se qui són els monstres. “A mi de petit em deien que els dolents eren els indis, ara hi haurà qui diguin que són les persones migrants, cal preguntar-nos qui ens volen fer creure que són els monstres”, ha proposat. “Els problemes avui ja no són els mateixos ara que el 2007, perquè el 2007 si una persona tenia feina, encara que fos de manera molt justa, arribava a final de mes, no estava al llindar de la pobresa, i ara ja no és així”, lamenta.

Martí Pujol, vicepresident tercer de la Diputació de Barcelona, ha assegurat que “en uns temps com els actuals es fa imprescindible el rearmament ideològic de l’espai d’esquerra”. “Aquestes jornades no només seran útils, sinó que absolutament necessària per trobar els elements i rutes que permetin donar respostes a aquest nou país que volem construir”, ha dit.

Laia Ortiz, que va ser membre de la junta de la UPEC, participava enguany de la inauguració com a tercera tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, i ha remarcat que “els últims anys no han estat fàcils per tirar endavant el projecte i cal agrair als que l’han mantingut viu”. “No han estat espais fàcils els de l’esquerra a Catalunya, no han estat espais de fraternitat, però crec que ara estem en un moment canviant, on creixen iniciatives que estan presentant alternatives de model també des de baix”, ha assegurat.

El rector de la UPEC, Jordi Serrano, ha parlat d’aquests moments de canvi i de la nessitat de punts de trobada des de l’esquerra. “La junta de la UPEC sembla una mena de miracle laic a on poden conviure les diferents sensibilitats de l’esquerra”, ha assegurat. Ha recordat, fent al·lusió a la seva militància al PSUC, que “quan a un partit li va malament, no vol dir que als altres els vagi bé, quan tenia problemes el PSUC va passar de tenir uns 29.000 militants a tenir-ne només 5.000 en les seves diferents opcions, 24.000 persones en en vam anar cap a casa”. Sobre el moment actual, Serrano ha reflexionat que “es va fer que el neoliberalisme entrés per les capes juvenils, i d’allà ha anat creixent la precarització, i això ha tingut conseqüències també en la política, amb relleus generacionals mal fet”. “No hi poden haver enfrontaments generacionals, hi ha enfrontaments de classe i d’interessos”, conclou el rector.

Qui té el poder?

El periodista Albert Om, director del programa Islàndia de Rac1, ha estat l’encarregat de pronunciar la conferència inaugural, al voltant de qui té el poder. “Se’ns ha fet més visible un poder que era invisible, que era el poder econòmic, però alhora també s’ha vist més un altre poder, que és el poder de la gent”, assegura el periodista. Om planteja que quan parlem del poder no tenim clar de qui parlem. Considera que “el poder vol discreció, mentre el pots exercir sense que es noti és que el tens de veritat, i quan has de començar a mostrar que el tens tu és que t’estan movent la cadira”.

“En l’actual procés de transició nacional hem vist el poder financer fent comunicats de premsa i això no és habitual, vol dir que no ha pogut fer-ho d’una altra manera més discreta”, ha dit. En aquest sentit, ha afegit que “el poder també és endogàmic, i aquí hi ha hagut una promiscuitat excessiva entre periodistes i polítics”. Assegura que “si anem esperant un món nou pot ser que no ens movem mai més d’aquest interval en què ens trobem”, però també és optimista i destaca que “la gent s’ha adonat que tenia més poder del que pensava”.

Podeu tornar a veure la inauguració de la UPEC en aquest enllaç.