[cridamenu_catala]
PREMSA > NDP DESNONATS DE LA CIUTAT
01/06/2017
La pressió financera sobre l’habitatge planteja nous reptes en la defensa de drets socials
El primer debat de la tretzena edició de la UPEC s’ha centrat en la qüestió de l’habitatge. Sota el títol “Desnonats de la ciutat”, Irene Escorihuela, directora de l’Observatori DESC, Lucía Delgado, una de les fundadores de la PAH i del Sindicat de Llogaters, i el geògraf Oriol Nel·lo han parlat sobre els problemes habitacionals actuals, sobretot centrats en els preus i les condicions del lloguer. Per introduir el debat, la periodista Helena López ha posat sobre la taula que estem veient com els problemes d’habitatge arriben a una nova capa social: “hi ha desnonaments silenciosos que afecten també les classes mitjanes, que han de marxar de casa perquè no poder fer front als augments dels lloguers”.
“La crisi havia deixat en segon pla el debat sobre el dret a la ciutat, i ara s’està tornant a posar a l’agenda amb una especificitat molt concreta, que és que els processos globals del capital estan entrant a les nostres ciutats”, ha explicat Irene Escorihuela. Per altra banda, destaca que el debat sobre el dret a l’habitatge ha de tenir en compte que “tenim una base legal d’acords internaciona que reconeixen que l’habitatge és un dret”. “Si s’està deixant l’habitatge en mans del mercat hi ha d’haver un cert límit per part de les administracions”, ha reivindicat. “Ens preocupa per exemple que la durada dels contractes de lloguer sigui de tres anys, perquè això no et permet construir un projecte vital, com defensa Nacions Unides”, afegeix.
Lucía Delgado ha volgut posar sobre la taula exemples de lluites que s’estan duent a terme avui en dia a la ciutat de Barcelona per part de la PAH, del Sindicat de Llogaters o de col·lectius en defensa d’habitatge que proliferen als barris de Barcelona. La setmana passada, ha explicat, la PAH va ocupar un bloc al carrer Aragó comprat per una promotora immobiliària. “Ens estem trobant comunitats de veïnes que canvien de propietari i se senten indefenses, fons d’inversió o promotores compren edificis sencers merament per especular, amb un dret fonamental que és l’habitatge”, ha dit Delgado. “Des de la PAH treballem perquè l’habitatge sigui un dret i no un bé d’explotació, no només estem al carrer i fent front als desnonaments, sinó que proposem canvis legislatius”, ha afegit.
“L’increment de preus té a veure amb la financiarització, que és aquesta entrada d’actius financers d’altres mercats al mercat immobiliari”, ha explicat Oriol Nel·lo, que ha volgut posar èmfasi també en la segregació urbana: “Els que tenen més recursos tenen la llibertat d’establir-se en qualsevol lloc de la ciutat, i en canvi els que tenen menys s’han d’establir on hi ha condicions d’habitatge inferiors, i això és un fenomen estructural”. El geògraf ha citat Friedrich Engels per dir que “mentre el mode de producció capitalista segueixi existint, resulta una bogeria esperar que arribi una solució aïllada al problema de l’habitatge i de qualsevol altra cosa que afecti el destí dels treballadors”. Tot i això, ha remarcat que davant els problemes que viuen les persones no hi ha prou amb esperar que arribi la revolució. “De fet, les lluites que es porten a terme ara per defensar el dret a la ciutat precisament ens apropen a aquest canvi de fons”, conclou.
Podeu tornar a veure el debat sobre habitatge en aquest enllaç.