[cridamenu_catala]

PREMSA > NDP DEBATS REPUBLICANS

06/07/2017

Gerardo Pisarello i Joan Manuel Tresserras debaten sobre les possibilitats d’una República catalana en l’escenari actual

La segona jornada de l’edició d’enguany de la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya (UPEC) s’ha tancat amb un debat entre dues postures republicanes, la de Gerardo Pisarello, primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, de Barcelona en Comú, i Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla, d’Esquerra Republicana. David Miró, periodista del diari Ara que ha moderat el debat, ha plantejat que “si mirem les enquestes i els resultats electorals sembla que Catalunya sigui el país més d’esquerres del món”, amb els seus respectius partits com les dues primeres forces.

Davant les interpel·lacions de Tresserras, Gerardo Pisarello ha plantejat la seva visió sobre la possibilitat d’un referèndum l’1 d’octubre: “Jo no vull que l’1-O acabi una victòria del PP o de Felipe González, però aquell dia no s’acaba tot, haurem de seguir lluitant contra la política de la Troika o del PP”. “Jo, Gerardo Pisarello, si tinc urnes el dia 1 d’octubre, és clar que sortiria i votaria, però a l’espai dels comuns hi ha molta gent que no se sent interpel·lada per això, perquè diuen ‘mira qui ho està liderant’, i això passa perquè encara no hi ha un lideratge d’esquerres en aquest procés”, ha dit el tinent d’alcaldia de Barcelona.

“És veritat que tot depèn de la correlació de forces, però si estem junts en tenim més”, ha respost Joan Manuel Tresserras, que ha afegit que “la forma de condicionar la causa catalana és ser-hi dins”. L’exconseller de Cultura ha volgut plantejar la qüestió en termes de lluita de classes, i ha assegurat que “la principal eina en mans de l’oligarquia de l’Estat espanyol és el mateix Estat, perquè a partir de l’Estat legisla, munta les clavegueres, controla bona part dels mitjans de comunicació…” “Si l’1 d’octubre votem, provoquem una crisi d’Estat, i en terme de lluita de classes el que hem de fer és provocar una crisi d’Estat”, ha afegit.

Per altra banda, Pisarello ha apuntat que “no podem ser ingenus, i des de la perspectiva materialista hem de dir que desconnectar un Estat així no és fàcil”. “La clau és com aconseguim la majoria més àmplia per desafiar l’Estat, i això només ho podem fer amb una aliança de les esquerres, amb les esquerres d’aquí i les esquerres d’allà”, ha dit el dels comuns, que ha afegit que no ho diu “per una qüestió ideològica”, sinó perquè “l’esquerra és qui té capacitat d’interpel·lar les classes populars”. En aquest sentit, ha insistit en que poden “passar coses” a la política espanyola. “En el primer govern de Zapatero, quan necessitava el suport d’Izquierda Unida o Esquerra Republicana, passaven més coses que quan el PSOE va tenir majoria”, ha dit.

Tresserras ha assegurat que hi ha una majoria social per fer una república a Catalunya. “Ara el catalanisme s’ha fet independentista perquè les classes socials que el lideren són unes altres i estan disposades a construir altres tipus de poder”, ha declarat. Des de la seva perspectiva, “la gent ha patit la crisi en pròpia pell i ha vist que no és acceptable que amb els seus diners rescatin els bancs”. “Aquesta majoria, està preparada per construir un programa com a mínim socialdemòcrata, està preparada per construir un projecte social propi”, ha tancat.

Podeu tornar a veure el debat en aquest enllaç.