Ha estat un any complicat per a tothom; havíem muntat les jornades de juliol, les vam desmuntar, vam fer la UPEC confinada el juny i juliol i ara us proposem les jornades de novembre. No són d’estiu, però els lliurepensadors som així i el covid-19 ens hi ha obligat.L’eix central del Programa de la UPEC 2020 és el combat contra el feixisme, què podem fer per lluitar contra ell i quines accions podem realitzar per preservar la memòria de cara a les noves generacions.

Ells són pocs, nosaltres som moltes, com ens deia fa 200 anys Percy Bysshe Shelley, sobretot si ens esforcem a trobar síntesis positives que facilitin que en un bloc important de temes la gent d’esquerres vagi plegada. La inauguració de les jornades la farà Marina Subirats: “Ideologia i classes socials al segle XXI”. Així ens mantenim fidels a un dels trets d’identitat més importants de la UPEC des de l’inici: el combat contra les desigualtats socials. Tractarem temes socials com “Per envellir dignament” o “S’esberlen les fronteres socials de les ciutats”. També tindrem el tradicional debat entre els líders dels partits d’esquerres: “La política en temps confusos”. Farem una sessió en homenatge a Toni Domènech: “Postmodernitat i raó”, que d’alguna manera va vinculada al manifest de la UPEC d’enguany que enviarem en els propers newsletters de la setmana entrant.

Viurem un cara a cara de Brigitte Vasallo amb Ingrid Guardiola sobre el tema “L’essencial de la vida és invisible als ulls”, que ens anticipa segurament un dels elements de la programació futura.

L’obertura de les jornades anirà a càrrec dels secretaris generals de CC OO i UGT a Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros, i de les persones representants de l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona. Per a la conferència de cloenda, “El combat contra el feixisme”, tindrem la sort de poder comptar amb Irantzu Valera, periodista.

MESURES COVID-19

Amics i amigues de la UPEC

En nom de la Junta us he de comunicar que atenent a les noves normes del govern on queden suspeses les activitats amb públic en l’àmbit cultural hem resolt:

1. Que aquest any les Jornades es faran igualment

2. Que es faran sense públic i íntegrament en streaming.

Per tant, totes aquelles persones que us heu inscrit sapigueu que no podreu assistir presencialment, les que han pagat una quantitat, òbviament se us retornarà. (Podeu demanar el retorn a info@upec.cat)

Moltes gràcies a tots i totes, esperem que ho seguiu amb interès per Internet i esperem que el proper juliol tot es pugui fer en condicions normals.

Un cop passades les Jornades d’enguany muntarem un sistema per tal que pugueu tenir, els que ho vulgueu, una reproducció del cartell de Joan-Pere Viladecans i el llibre sobre Ramón Xaudaró. En tots cas, aI proper juliol tindreu dos cartells i dos llibres.

Salut i sort
Jordi Serrano

Consulta el programa complet

09:30
10:00
10:30
11:00
11:30
12:00
12:30
13:00
13:30
14:00
Dimecres 4
Dimecres 4
09:30 - 11:30
<h6 class=esdevenimentTime>INAUGURACIÓ</h6><br/> <span class=esdevenimentTime>Jaume Collboni.</span> Primer Tinent d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona.<br/> <span class=esdevenimentTime>Camil Ros.</span> Secretari General de la UGT.<br/> <span class=esdevenimentTime>Javier Pacheco</span>. Secretari General de CC.OO.<br/> Representant de la Diputació de BCN.<br/> <span class=esdevenimentTime>Jordi Serrano.</span> Rector de la UPEC.<br/><br/> <h6 class=esdevenimentTime>CONFERÈNCIA INAUGURAL</h6><br/> <h6 class=esdevenimentTime>‘Ideologia i classes socials al segle XXI’</h6> <span class=esdevenimentTime>Marina Subirats</span>, sociòloga.<br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Modera:</span> Albert Sáez, director de <i>El Periódico</i>

INAUGURACIÓ

Jaume Collboni. Primer Tinent d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona.
Camil Ros. Secretari General de la UGT.
Javier Pacheco. Secretari General de CC.OO.
Representant de la Diputació de BCN.
Jordi Serrano. Rector de la UPEC.

CONFERÈNCIA INAUGURAL

‘Ideologia i classes socials al segle XXI’
Marina Subirats, sociòloga.

Modera: Albert Sáez, director de El Periódico

Descans
11:30 - 12:00

Descans
11:30 - 12:00

Descans
11:30 - 12:00

12:00 - 14:00
<h6 class=esdevenimentTime>APRENENTATGES DE LA COVID-19</h6><br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Des de la medicina i la sociologia.</span><br/> <span class=esdevenimentTime>Joan Benach,</span> catedràtic de Sociologia (Dep. Ciències Polítiques i Socials, UPF); Dtor. Grup Recerca Desigualtats en Salut (Greds-Emconet).<br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Des del periodisme. <br/> Milagros Pérez Oliva,</span> periodista.<br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Des de la filosofia. <br/>Jordi Mundó,</span> professor titular de Filosofi a Moral de la Universitat de Barcelona.<br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Des de les institucions.<br/> Sara Berbel,</span> gerent municipal de l’Ajuntament de Barcelona. <br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Modera:</span> Sara González,<i> Nació Digital</i>

APRENENTATGES DE LA COVID-19


Des de la medicina i la sociologia.
Joan Benach, catedràtic de Sociologia (Dep. Ciències Polítiques i Socials, UPF); Dtor. Grup Recerca Desigualtats en Salut (Greds-Emconet).

Des del periodisme.
Milagros Pérez Oliva,
periodista.

Des de la filosofia.
Jordi Mundó,
professor titular de Filosofi a Moral de la Universitat de Barcelona.

Des de les institucions.
Sara Berbel,
gerent municipal de l’Ajuntament de Barcelona.

Modera: Sara González, Nació Digital

Dijous 5
Dijous 5
09:30 - 11:30
<h6 class=esdevenimentTime>S’ESBERLEN LES FRONTERES SOCIALS DE LES CIUTATS</h6><br/> <span class=esdevenimentTime>Enric Canet,</span> Casal d’Infants del Raval.<br/> <span class=esdevenimentTime>Josep Moya,</span> responsable de l’Àrea Sociocomunitària de l’Observatori de Salut Mental de Catalunya.<br/> <span class=esdevenimentTime>Amparo Iturriaga,</span> AV Roquetes.<br/> <span class=esdevenimentTime>Lluís Torrens,</span> Director d’Innovació de l’Àrea de drets socials de l’Ajuntament de Barcelona.<br/> <br/> <span class=esdevenimentTime>Modera:</span> Txell Rigol, <i>La Directa</i> Modera: Txell Rigol, La Directa

S’ESBERLEN LES FRONTERES SOCIALS DE LES CIUTATS

Enric Canet, Casal d’Infants del Raval.
Josep Moya, responsable de l’Àrea Sociocomunitària de l’Observatori de Salut Mental de Catalunya.
Amparo Iturriaga, AV Roquetes.
Lluís Torrens, Director d’Innovació de l’Àrea de drets socials de l’Ajuntament de Barcelona.

Modera: Txell Rigol, La Directa Modera: Txell Rigol, La Directa

Descans
11:30 - 12:00

Descans
11:30 - 12:00

Descans
11:30 - 12:00

12:00 - 14:00
<h6 class=esdevenimentTime>POSTMODERNITAT I RAÓ</h6><br/> (En record de Toni Domènech)<br/><br/> <span class=esdevenimentTime>VIDEOS </span><br/> <span class=esdevenimentTime>4' Toni Domènech,</span> darrera conferència UPEC 2017.<br/> <span class=esdevenimentTime>3' Bru Lain,</span> un professor vist per un alumne.<br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Ana Jorge,</span> el llegat de Toni Domènech.</span> <br/> <span class=esdevenimentTime>Daniel Raventós,</span> en defensa de la laïcitat.<br/> <span class=esdevenimentTime> Maria Júlia Bertomeu,</span> en defensa de la il·lustració. <br/> <span class=esdevenimentTime>Edgar Manjarín,</span> sobre el relativisme.<br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Modera:</span> David Miró <i>Ara</i>

POSTMODERNITAT I RAÓ

(En record de Toni Domènech)

VIDEOS
4' Toni Domènech, darrera conferència UPEC 2017.
3' Bru Lain, un professor vist per un alumne.

Ana Jorge, el llegat de Toni Domènech.
Daniel Raventós, en defensa de la laïcitat.
Maria Júlia Bertomeu, en defensa de la il·lustració.
Edgar Manjarín, sobre el relativisme.

Modera: David Miró Ara

Divendres 6
Divendres 6
09:30 - 11:30
<h6 class=esdevenimentTime>LA POLÍTICA EN TEMPS CONFUSOS</h6><br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Ferran Pedret,</span> portaveu adjunt del grup parlamentari del PSC.<br/> <span class=esdevenimentTime>Ester Capella,</span> Consellera de Justícia i exdiputada al Congrés per ERC.<br/> <span class=esdevenimentTime>Jéssica Albiach,</span> Diputada al Parlament per Catalunya en Comú Podem. <br/> <span class=esdevenimentTime>Maria Sirvent,</span> Diputada al Parlament per la CUP. <br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Modera:</span> Jordi Molet, <i>Jordi Molet, <i>Diari de Girona, Regió7, Empordà.</i>

LA POLÍTICA EN TEMPS CONFUSOS


Ferran Pedret, portaveu adjunt del grup parlamentari del PSC.
Ester Capella, Consellera de Justícia i exdiputada al Congrés per ERC.
Jéssica Albiach, Diputada al Parlament per Catalunya en Comú Podem.
Maria Sirvent, Diputada al Parlament per la CUP.

Modera: Jordi Molet, Jordi Molet, Diari de Girona, Regió7, Empordà.

Descans
11:30 - 12:00

12:00 - 14:00
<h6 class=esdevenimentTime>PREMIS UPEC</h6><br/> <span class=esdevenimentTime>‘75 anys de l’alliberament dels camps de concentració nazis: Amical Mauthausen’ </span><br/><br/> <h6 class=esdevenimentTime>CONFERÈNCIA DE CLOENDA</h6><br/> <h6 class=esdevenimentTime><i>Pan y risas.</i> Feminisme i humor enfront del feixisme’</h6><br/> <span class=esdevenimentTime>Irantzu Varela,</span> periodista. <br/> <span class=esdevenimentTime>Presenta:</span>João França, periodista.

PREMIS UPEC

‘75 anys de l’alliberament dels camps de concentració nazis: Amical Mauthausen’

CONFERÈNCIA DE CLOENDA

Pan y risas. Feminisme i humor enfront del feixisme’

Irantzu Varela, periodista.
Presenta:João França, periodista.


16:00
16:30
17:00
17:30
18:00
18:30
19:00
19:30
20:00
Dimecres 4
Dimecres 4
Descans
16:00 - 16:30

16:00 - 16:30
Descans

Descans

16:00 - 18:00
<h6 class=esdevenimentTime>COS, SENTIMENTS I POLÍTICA</h6><br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Miquel Missé.</span> Sociòleg i escriptor,activista pels drets del col·lectiu trans. <br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Kim Jordan.</span> Llicenciada en Ball i Sociologia per la Universitat de Las Vegas.<br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Antonio Centeno.</span> Activista social, membre de l’Oficina de Vida Independent de Barcelona i responsable del projecte asistenciasexual.org <br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Modera:</span> Laura Aznar (<i>Crític</i>).

COS, SENTIMENTS I POLÍTICA


Miquel Missé. Sociòleg i escriptor,activista pels drets del col·lectiu trans.

Kim Jordan. Llicenciada en Ball i Sociologia per la Universitat de Las Vegas.

Antonio Centeno. Activista social, membre de l’Oficina de Vida Independent de Barcelona i responsable del projecte asistenciasexual.org

Modera: Laura Aznar (Crític).

16:00 - 18:00
<h6 class=esdevenimentTime>COM COMBATRE EL FEIXISME</h6> <br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Des de la cultura. Najat El Hachmi,</span><br/> escriptora.<br/> <span class=esdevenimentTime>Des de la història. Xavi Domènech, </span><br/>historiador.<br/> <span class=esdevenimentTime>Des de la societat civil. David Karvala,</span><br/> Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR).<br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Modera:</span> Andreu Barnils, <i>Vilaweb</i>

COM COMBATRE EL FEIXISME


Des de la cultura. Najat El Hachmi,
escriptora.
Des de la història. Xavi Domènech,
historiador.
Des de la societat civil. David Karvala,
Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR).

Modera: Andreu Barnils, Vilaweb

Descans
18:00 - 18:30
Descans

Descans

18:00 - 18:30
Descans

Descans

18:30 - 20:00
<h6 class=esdevenimentTime>PER ENVELLIR DIGNAMENT</h6> <br/><br/> <span class=esdevenimentTime> Carme Valls, </span> metgessa.<br/> <span class=esdevenimentTime>Manuel Becerra,</span> Sec. de P S de la Unió de Jubilats i Pensionistes de la UGT de Catalunya.<br/> <span class=esdevenimentTime>Miquel Lluch, </span>Secretari General de Pensionistes i Jubilats de CC OO de Catalunya.<br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Modera:</span> Joan Rueda,<i> Punt-Avui</i>

PER ENVELLIR DIGNAMENT


Carme Valls, metgessa.
Manuel Becerra, Sec. de P S de la Unió de Jubilats i Pensionistes de la UGT de Catalunya.
Miquel Lluch, Secretari General de Pensionistes i Jubilats de CC OO de Catalunya.

Modera: Joan Rueda, Punt-Avui

Dijous 5
Dijous 5
16:00 - 18:00
<h6 class=esdevenimentTime>EL FUTUR SEMPRE ARRIBA AVIAT</h6><br/><br/> <span class=esdevenimentTime>ANÀLISI DEL CICLE ELECTORAL</span><br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Helena Castellà.</span> Politòloga. Llicenciada en Ciències Polítiques.<br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Quim Arrufat.</span> Professor de Ciència Política a la UB. Exdiputat al Parlament de Catalunya. <br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Modera:</span> Emma Ansola (El Punt Avui).

EL FUTUR SEMPRE ARRIBA AVIAT


ANÀLISI DEL CICLE ELECTORAL

Helena Castellà. Politòloga. Llicenciada en Ciències Polítiques.

Quim Arrufat. Professor de Ciència Política a la UB. Exdiputat al Parlament de Catalunya.

Modera: Emma Ansola (El Punt Avui).

16:00 - 18:00
<h6 class=esdevenimentTime> LA PEDAGOGIA DE LA MEMÒRIA</h6><br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Marta Simó,</span> The Weiss-Livnat International Center for Holocaust Research and Education. Univ. of Haifa. <br/> <span class=esdevenimentTime>David Serrano,</span> professor Universitat Ramon Llull, Universidad ORT Uruguai i Escoles Pies de Sabadell.<br/> <span class=esdevenimentTime>Domènec Martínez,</span> sociòleg. Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme.<br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Modera</span>: Laura Aznar, <i>Crític </i>

LA PEDAGOGIA DE LA MEMÒRIA


Marta Simó, The Weiss-Livnat International Center for Holocaust Research and Education. Univ. of Haifa.
David Serrano, professor Universitat Ramon Llull, Universidad ORT Uruguai i Escoles Pies de Sabadell.
Domènec Martínez, sociòleg. Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme.

Modera: Laura Aznar, Crític

18:00 - 18:30
Descans

Descans

18:30 - 20:00
<h6 class=esdevenimentTime>L’ESSENCIAL ÉS INVISIBLE ALS ULLS</h6><br/> <span class=esdevenimentTime>Brigitte Vasallo,</span> escriptora. <br/> <span class=esdevenimentTime>Ingrid Guardiola,</span> investigadora cultural.<br/><br/> <span class=esdevenimentTime>Modera:</span> Èlia Pons, <i>Catalunya Plural</i>.

L’ESSENCIAL ÉS INVISIBLE ALS ULLS

Brigitte Vasallo, escriptora.
Ingrid Guardiola, investigadora cultural.

Modera: Èlia Pons, Catalunya Plural.

Divendres 6
Divendres 6

Programa Jornades XVI