[cridamenu_catala]
JORNADES 2008 > MEMÒRIA
Més de 200 persones es van aplegar dilluns 7 de juliol a la facultat de Geografia i Història de la UB per participar a la inauguració de la UPEC 2008. L’Agustí González, Director d’activitats d’estiu i projectes institucionals a la UB, es va encarregar d’obrir l’acte donant una calorosa benvinguda a la UPEC i a la quarta edició de les jornades d’estiu.
A continuació, en Jordi Serrano, rector de la UPEC, va presentar l’entitat com una proposta de la societat civil d’esquerres, sense por a discutir. “Volem sortir d’un fals progressisme postmodern i no demanarem perdó per fer una universitat d’esquerres laica i sense complexes”, va explicar Serrano.
En Carles Martí, Primer tinent alcalde de l’Ajuntament de Barcelona de Benestar i Cohesió territorial, va exposar per la seva part, com la UPEC és un projecte necessari que dóna resposta a la demanada de la nostra societat. Martí, va dir també que “l’esquerra del nostre país es va enfortint gràcies a espais com aquest, que van superant prejudicis, tòpics i altres dificultats”.
Seguidament, Antoni Castells, Conseller d’economia i finances, va explicar com la UPEC és possible per la confluència de, en primer lloc, una necessitat del país d’esquerres de referents i, en segon lloc, per les persones implicades en el projecte. A més, va donar importància a l’acció de govern però també a la capacitat d’elaborar discurs i pensament com quelcom fonamental per la ciutadania.
La conferència inaugural sota el títol El present i el futur del socialisme va anar a càrrec d’en Vicenç Navarro, Catedràtic de ciències polítiques i de l’administració a la UPF. Navarro va fer un repàs als drets socials d’Europa, comparant-los amb els d’Espanya. Les dades confirmen que la despesa pública social a Espanya és d’un 19%: sanitat, educació, pensions, etc., mentre que la mitja de la Unió Europea és d’un 28%. I no solsament estem endarrerits en despesa pública social sinó també en aspectes laborals i polítics, comparant-nos amb l’Europa dels quinze.